Agora antică nu a fost plină de reclame

Agora antică nu a fost plină de reclame

Cum putem noi oamenii contemporani acestui 2022, că doar p-ăștia vă cunosc, să fim prostiți la infinit că un produs comercial poate să satisfacă și să înlocuiască cu succes nevoia fiecărei comunități pentru o agora liberă? Locul comercialului e pe lângă agora, și anume, la piață. Unde se poate discuta, observa, interacționa și acolo, dar contra unui schimb punctual de interese.

Firmele comerciale IT care sunt din arealul denumit 'social media' își arogă agora iar noi i-am căzut în plasa încă de la început. Ele transformă agora într-un bâlci și piață, într-o piesa de teatru ieftin în care se joacă o simulare de agora.

Inundația informației gratuite care ne cuprinde din ce în ce mai mult și nu refulează nicăieri, va trebui la un moment dat să facă implozie sau să ne consume pe dinăuntru pe toți până nu vom mai fi apți să discernem informații valoroase de nonvaloroase și vom trăi într-o impasibilitate totală față de responsabilitatea dezvoltării vieții celor din societate și astfel ea pe de-antregul.

'Free as in Free speech' și nu 'Free as in Free Beer'

Din cauza educației precare pe care ne-o administram unu (bătrân) altuia (tânăr), și a moștenirilor din arborele genealogic insuflăm copiilor noștri că lumea în care s-au născut este una fixă, imuabilă. Dar lucrurile nu merg de la sine dacă niciun om nu se implică. Atunci când vezi un lucru mergând de la sine, să fii sigur că acolo au fost implicați oameni care s-au automotivat, financiar sau altfel, să facă să meargă așa de bine (în cel puțin un sens) încât pare că ar merge de la sine. Drept pentru care, fiecare om are o influentă asupra orânduirii lumii care va veni în urma vieții generațiilor actuale. Farfuriile nu se spală singure chiar dacă fac efortul supraomenesc să le pun în chiuveta. Mama m-a obișnuit că dacă las ceva suficient de mult nerezolvat, acel lucru se vă rezolva de la sine. Dar nu e ea de vină că acum mă lupt cu asta. Sunt eu că nu am început mai devreme.

Adică

Fiecare om din societate e responsabil pentru ce se întâmplă în jurul lui. Totul se întâmplă din acțiunea sau inacțiunea oamenilor societății. Dacă unii cu intenții aberant viclene acționează iar cei care au o gândire mai pură, mai spre echilibru, nu au nicio acțiune, atunci ei împreună, unitar, lucrează la societatea de mâine care va accepta din ce în ce mai multe non-valori și li se vă da importanța necuvenită..

Tristețea care mă cuprinde când văd până în ziua de azi că creștem copii că să îi raliem la cum mergeA lumea și nu la cum sperăm să meargă mâine, mă face momentan încă paralizat să acționez în vreun fel.

Mă simt mic și insignifiant. Pare că intențiile mele bune sau rele nu pot aduce schimbarea dorită pentru a ajunge la ce simțim atât de mulți că ar fi o societate ideală: cea bazată pe iubire, înțelegere și comuniune. Așa m-a făcut țoață educația primită să mă simt. Apoi și traumele care afectează stima de sine. De aici, dacă vreau să-mi fac rolul în societate, trebuie să lucrez la mine în primul rand. Altfel voi ieși în lume și mi se vor apăsa tot felul de butoane nedescoperite și nu voi face față la nimic și voi reintra în ciclul pe care l-am reluat țoață viață, iar lucrurile în societate vor fi rămas la fel fără să-mi fi adus aportul dorit.

Pare că a începe cu tine e cel mai greu dar și cel mai la îndemână. Nu ai cum să schimbi cursul istoriei înspre bine dacă nu-l poți schimba pe al tău înspre bine. Sau poți?

IndieWeb